Pozovite: 061-11-822-64

  3D štampači

  Tehnologija koja će promeniti naše živote

  Verovatno je 3D štampanje najveća tehnološka revolucija poslednjih godina, obećava unapređenje u mnogim oblastima i značajan uticaj na način života. Neki govore o tome kao kamenu temeljcu nove industriske revolucije.

  3d stampaci

  Trodimenzionalno štampanje može se koristiti u oblastima kao što su industriski dizajn, arhitektura, inžinjering, građevinarstvo, auto i avio industrija, obrazovanje, medicina i stomatologija, na izradu nakita i mnogim drugim. 3D štampanje ljudskih organa i to će biti moguće. Dakle, kao što možete da vidite, ova tehnologija će biti deo naše budućnosti.

  Materijali za štampanje preko 3D štampača

  Za kućnu upotrebu "potrošni" materijal je plastika dok se za industrisku upotrebu mogu koristiti različiti materijali.


  Iako su se sredinom 80-ih pojavili 3D štampači, tek nedavno su počeli da primenjuju u kućnom okruženju. Zašto plastika kao potrošni materijal "home" 3d štampača? Odgovor je sasvim jednostavan: prilikom zagrevanja plastiku možete menjati oblik, dok tokom hlađenje zadržava novi oblik. Dva najčešća materijala su PLA i ABS, može se koristi jedan ili oba zavisnosti od modela štampača. PLA plastika je od kukuruznog skora i biorazgradiva je, preporučuje se za početnike u ovoj vrsti štampanja zbog svoje fleksibilonosti. Ali pozite ovakav objekat ukoliko ostavite na vašoj tabli u auto po toplom danu možete doživeti naprijatno iskustvo. ABS plastika veliku primenu ima u LEGO igračkama i kod branika na automobilima. Otkpornija je na vioke temparature ali manje flaksibilnija od PLA plastike.

  3d štampaci primena

  Kako rade 3D štampači?

  Na računaru se preko aplikacije, slične AutoCAD-u, zadaje željeni oblik. Aplikacija crtež podeli u veliki broj tankih slojeva. Centralini deo štampača zagreva plastiku i sloj po sloj štampa vaš zadati oblik.

  Cena 3D štampača

  Cene poznate marke Cube za kućno štampanje sa 3D štampačima se kreće od 1500€ do 4000€. Primer izgleda jednog takvog štampača možete videti na slici ispod.

  3d stampac
  U pripremi teks primena "kućnih" 3D štampača

  Top